Uyku Adlı Aktivite
Çoğu insan uykuya kutsanmış bir hareketsizlik zamanı olarak değer verir. Araştırmalar uykunun çok aktif bir durum olduğunu gösteriyor. Vücudumuzu gece boyunca yeniden konumlandırıyoruz, bu hem normal hem de iyi dolaşımın korunmasına yardımcı oluyor. Vücudumuz uyku sırasında önemli hormonlar salgılar. Bağışıklık sistemimiz yeniden başlatılıyor. Ve beyin, çeşitli kritik temizlik işlevleriyle meşgul olur.
İki Uyku Durumu
Uykunun “aşamaları” ile karıştırılmaması için iki “durum” şunlardır: Hızlı Göz Hareketi anlamına gelen REM; ve NREM veya Hızlı Olmayan Göz Hareketi.
NREM
Uykuya dalmaya başladığımızda NREM uykusuna gireriz. NREM uykusu, uykunun dört evresinden oluşur. Bununla birlikte, REM uykusu, döngü boyunca periyodik olarak gerçekleşir.
REM
İlki uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra ortaya çıkar ve her 90 dakikada bir tekrarlar, gecenin ilerleyen saatlerinde uzar.
- Beyne ve vücuda enerji sağlar
- Gündüz performansını destekler
- Beyin aktiftir ve rüyalar gerçekleşir
- Gözler ileri geri hareket eder
- Kaslar söndükçe vücut hareketsiz hâle gelir
REM Benim İçin Küçük Bir Rüya
REM, adını bu uyku evresinde meydana gelen göz hareketlerinden alır. Aynı zamanda ani ve dramatik bir kas tonu kaybı ile karakterizedir. Aslında REM uykusu sırasında bir kişinin iskelet kaslarında etkili bir şekilde felç olur. Bu aşama, uyanıklık durumuna benzer bir beyin dalgası aktivitesi seviyesi ile öne çıkar ve rüya görmenin gerçekleştiği uyku aşamasıdır. REM uykusu, 1953’te araştırmacılar tarafından ilk defa belgelendi. Rüyalar psikoloji çalışmasında önemli bir konu olduğundan, bu keşif çığır açıcı olarak kabul edildi. Bu alıntı onların raporundan:
Gecenin bir yarısı, gözleri hızla hareket eden bir kişi uyandırıldığında ortaya çıkarılabilen canlı hatırlama, mucizeden başka bir şey değildi. Bu durum, eskiden rüyalarını sabahları belli belirsiz hatırlayan denekler için heyecan verici yeni bir dünyanın kapılarını açmıştı. Denekler artık geceleri uçup giden rüyalara dalmak yerine, her gece on ila on iki rüya görebilir hâle gelmişlerdi.
(Dement, 1978, s. 37; Pinel, 1993’ten alıntılanmıştır)
Siz Uyurken
NREM uykusunun derin evrelerinde (3. ve 4. Aşama) vücut, dokuları onarır ve yeniler, kemik ve kas oluşturur ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor gibi görünür. Yaşlandıkça, daha hafif ve daha az derin uyursunuz. Çalışmalar, ihtiyaç duyulan uyku miktarının yaşla birlikte azalmadığını göstermesine rağmen, yaşlanma aynı zamanda daha kısa uyku süreleri ile de ilişkilidir. Uyku kısa kesilirse, vücudun kas onarımı, hafıza konsolidasyonu ve büyümeyi ve iştahı düzenleyen hormonların salınımı için gereken tüm aşamaları tamamlaması için zamanı olmaz. Böyle zamanlarda konsantre olmaya, karar vermeye veya okula, işe ve sosyal faaliyetlere tam olarak katılmaya daha az hazırlıklı uyanırız.